Slim gamen met Minecraft

Op een site als deze mag  Minecraft natuurlijk niet ontbreken, daarom volgt hier een beschrijving van het spel en de dingen die je ervan kunt opsteken.

slimspel_minecraft

In dit vooral bij kinderen populaire spel kom je terecht in een 3D-wereld opgebouwd uit blokken. Je kunt deze wereld aanpassen en er van alles in bouwen door blokken toe te voegen, maar ook door ze weg te hakken.

Daarbij kun je ‘craften‘, wat inhoudt dat je nieuwe elementen maakt met bepaalde ingrediënten (bijvoorbeeld erts) die je kunt vinden door te gaan graven (minen). Al gravend stuit je zo op andere materialen die je kunt verzamelen en combineren om er iets anders van te maken.
Heb je bijvoorbeeld een houten bijl nodig, dan moet je 3 blokken hout plus 2 stokken op voorraad hebben en met elkaar combineren. Met de bijl wordt het mogelijk andere grondstoffen te vinden, die kun je dan weer combineren etc. Zo heeft elk voorwerp zijn eigen ‘recept’.

Om het spel te kunnen spelen moet je eerst een account openen bij Mojang (de ontwikkelaar van het spel) en dan het spel online kopen en downloaden. Je betaalt 6 euro voor tablets en 20 euro voor alle andere platforms. Er is echter ook een beperkte gratis demo versie beschikbaar.
Het spel kent twee modes : survival en creative – deze kunnen allebei in Singleplayer of in Multiplayer mode worden gespeeld.

Survival

Survival lijk het meeste op een ‘gewoon’ spel in die zin dat er een ‘held’ is die moet zien te overleven in een vijandige wereld. Hierin worden dag en nacht om de 10 minuten afgewisseld en ‘s nachts komen er monsters (creepers) tevoorschijn. Je moet dus redelijk snel een goede schuilplaats zien te bouwen.
Voor je veilige hutje op de hei heb je echter wel materiaal nodig en dat ligt niet voor het oprapen – dus ga je minen en craften.
Verder moet je eten, dus wordt je boer en ga je tuinieren en vee houden om voedsel te produceren.

Creative

In creative mode kun je onbeperkt bouwen en knutselen en hoef je je niet druk te maken over monsters. Spelers kunnen inloggen op dezelfde server en zo elkaar opzoeken om hun creaties aan elkaar te laten zien of om samen iets te bouwen.

Die server hoeft trouwens niet op Internet te staan – je kunt je eigen computer als server laten draaien zodat iedereen in huis erop kan inloggen met zijn eigen computer. Op die manier kunnen jullie samen aan nieuwe dingen werken!
Minecraft is in de loop der tijd (3 jaar) uitgebreid met allerlei mogelijkheden waardoor je nu de meest ingewikkelde constructies kunt maken – enkele voorbeelden :

 • een werkende computer
 • de London Bridge
 • een reuze stopwatch
 • een enorme lift

Wat leer je?

 • strategie – Je moet nadenken over de spullen die je nodig hebt en of ze op tijd klaar zijn om te kunnen overleven (resource management).
 • logisch denken – craften is een soort puzzelen – bijv apparaten die je in elkaar moet zetten, waarvoor je de onderdelen moet vinden.
 • samenwerken – je kunt het spel met meedere personen spelen maar dan moet je wel goeie afspraken maken, zeker als je samen iets gaat bouwen.
 • sommige blokken in Minecraft hebben bepaalde eigenschappen. Je kunt ze met elkaar combineren om bepaalde doelen te bereiken. Dit heeft veel weg van traditioneel programmeren. Voor de gevorderden is het bovendien mogelijk het spel aan te passen door ‘mods’ te maken in de programmeertaal Java.
 • driedimensionaal denken – je bouwt van alles en bent eigenlijk architectje aan het spelen.

Misschien het vermelden waard : Minecraft is zo populair geworden dat de Zweedse ontwikkelaar Mojang in 2014 door Microsoft is overgenomen voor het bescheiden bedrag van 2.5 miljard dollar – je leest het goed.

beschikbaar voor : diverse platforms (iPad, Android, X-Box, PS3 etc)
ontwikkeld door : Mojang
uitgevers : Microsoft, Sony

 

Comments
 1. Monique
  • a3