Gamen, waar is het goed voor?

 • Onderzoeken

  Je leert onderzoeken. Bij veel games moet je door verschillende dingen uit te proberen, er zelf achter komen wat je allemaal kunt winnen, maken en doen. Het vergt een onderzoekende houding en nieuwsgierigheid om die dingen te vinden. Om elke hoek kan weer iets anders interessants te vinden zijn.

 • Engels leren

  Veel games zijn alleen in het Engels beschikbaar – iets wat kinderen meestal niet afschrikt. Zo leren ze al gamend diverse woorden en luisteren ze naar een vreemde taal.

 • Kaart lezen/ruimtelijk inzicht

  De wereld in een game kan best groot zijn en dan is een kaart heel handig. Die is dan ook vaak met één druk op de knop op te roepen. Ook zie je vaak een soort radar op het scherm die aangeeft waar jij bent en laat zien waar andere personages of interessante voorwerpen te vinden zijn.

 • Samenwerken en verbondenheid

  Speel je het spel met iemand anders? Dan moet je samenwerken en afspraken maken en ook wat geduld hebben als je broertje, zusje, vriendje, papa of mama niet zo snel is als jij. En als je allebei een leuke tijd hebt en elkaar kunt helpen bij het oplossen van puzzels, ontstaat er vanzelf een gevoel van verbondenheid – wat natuurlijk een heel positieve emotie is.

 • Humor

  Sommige games kunnen heel grappig zijn en wie ziet er nou niet graag lachende kinderen?

 • Werkervaring

  Dit klinkt misschien gek, maar al gamend raken kinderen vertrouwd met allerlei concepten, interfaces en structuren die waarschijnlijk later ook gebruikt gaan worden op het werk. Ook het online op zoek gaan naar hulp leert het kind om dingen te vinden op internet. Informatie kunnen vinden is een vaardigheid die belangrijk is in de huidige wereld.
  En stel dat ze later in de game-industrie gaan werken, dan is bijna elk uur gamen meegenomen ;-).

 • Experimenteren/rollenspel

  Kruip in de huid van een ridder, leef je fantasie uit als prinses ! Het leren inleven in een ander is een belangrijke vaardigheid binnen de sociale interactie.


 

Het lijkt me duidelijk dat games heel wat te bieden hebben als het op het aanleren van nieuwe vaardigheden aankomt en dat verantwoord gamen veel voordelen heeft ten opzichte van niet gamen.
Met verantwoord bedoel ik dus dat je je kinderen kwalitatief goede games laat spelen, op de juiste momenten en niet te lang achter elkaar.

Tenslotte is het je misschien wel eens opgevallen hoe snel kinderen kunnen omgaan met games. Dan leren ze al dit soort zaken zonder enige dwang of moeite, gewoon omdat ze het leuk vinden.
Met een beetje sturing in de keuze van games kun je ze gericht laten leren op een leuke manier!


 

Wat is jouw mening ? Ken je andere voor- of nadelen van gamen ?

Laat het ons weten!

Tags:,