Gamen, waar is het goed voor?

Voordelen van gamen

Zoals je misschien weet, zijn er heel wat soorten games en deze vragen allemaal verschillende vaardigheden van de speler. Bij autoracen gaat het bijvoorbeeld vooral om controle en reactiesnelheid, terwijl het bij een puzzelspel meer om ruimtelijk inzicht en logisch denken gaat.
Er is een aantal vaardigheden te benoemen die je bij bijna elke game al spelend oppikt:

 • Het trainen van fijne motoriek, hand/oog coördinatie, reactievermogen.

  Je moet in een game vaak rennen, schieten, klimmen en springen dus moet je de controller of muis/toetsenbord goed leren bedienen. Op een smartphone of tablet moet je snel het juiste element aanwijzen op het scherm met je vingers.

 • Structureren en logisch denken

  Een spel is opgezet volgens een bepaalde structuur, meestal een aantal niveaus oftewel ‘levels’ die oplopen in moeilijkheidsgraad met een eindspel en tussentijdse beloningen. Deze structuur moet je volgen om het spel uit te spelen. Verder leer je veel over oorzaak en gevolg – als je A doet, gebeurt B – en daarmee leer je vooruit te denken, zie ook hieronder, ‘strategisch denken’ .

 • Gevoel voor getallen en lezen

  Je krijgt punten en er zijn bonussen. Er worden aanwijzingen gegeven, er zijn status updates, er wordt een (summier) verhaal verteld.

 • Strategisch denken

  Je moet het spel op een bepaalde manier spelen en de ene manier levert meer op dan de andere. Je moet dus goed nadenken wat je doet en je ontwikkelt zo je cognitieve vaardigheden.

 • Geduld en doorzettingvermogen

  Je haalt een doel meestal niet in een keer – dus probeer je het opnieuw, misschien op een andere manier – net zolang tot het lukt. Zo leer je dus dat fouten maken nuttig is. Na elke fout weet je weer iets meer en kom je weer een stukje verder. Van fouten leer je!

 • Het leren van nieuwe concepten en het opdoen van kennis

  Elk spel heeft wel een thema en heeft daar het een of ander over te vertellen en/of af te beelden. Dit is voor kinderen vaak nieuw en dus leerzaam.

 

Bovenstaande punten gelden dus voor bijna alle games. Afhankelijk van de game kunnen ook de volgende zaken als positief worden ervaren :

Tags:,