Gamen, waar is het goed voor?

In dit artikel gaan we in op het ‘nut’ van gamen – wat zijn de voor- en nadelen? We beginnen met de (veronderstelde) nadelen :

(onderstaand artikel is overgenomen uit het boek-in-wording ‘Help mijn kind wil gamen!’)

Nadelen van gamen?

Gamen kost tijd en dit gaat ten koste van andere activiteiten.

Ben je een ‘tijgermoeder’ die haar kind drilt tot concertpianist? Dan is er natuurlijk geen tijd voor gamen (of wat dan ook – behalve pianospelen).
Maar normaal gesproken is dit niet echt een argument tegen gamen, immers elke activiteit kost tijd – lezen gaat ten koste van buiten spelen bijvoorbeeld. Dit is pas een probleem als er te lang wordt gegamed. Alles met mate is het devies.

Het is slecht voor je houding

Inderdaad, als je niet oplet neem je vaak een verkeerde houding aan. Maar door niet te lang achter elkaar te gamen of van houding te veranderen (bijvoorbeeld op je buik liggen als je met een tablet speelt) kun je problemen voorkomen. Het is goed om nu al aandacht te besteden aan de houding die je kind aanneemt wanneer het achter de computer of tablet zit. Het is zeer waarschijnlijk dat je kind in zijn of haar leven nog heel wat uren achter een scherm gaat doorbrengen. Jong geleerd….

Het is slecht voor je ogen

Dat voor een scherm zitten slecht voor je ogen zou zijn, is een omstreden bewering. Er zijn wel diverse onderzoeken gedaan, maar het eerste onderzoek dat dit overtuigend aantoont moet nog gedaan worden. Wat wel vast staat is dat je voor het slapen gaan niet met een beeldscherm bezig zou moeten zijn, omdat het licht hiervan de aanmaak van het hormoon melatonine verstoort. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt.
Veel ouders kunnen er trouwens ook wat van en zitten zomaar 8 uur per dag achter (eigenlijk voor) het beeldscherm zonder al te veel problemen – behalve misschien droge ogen. Als je kind gezonde ogen heeft en niet te lang achter elkaar gamet zal dit echt geen kwaad kunnen.

Het is niet sociaal

Als je alleen en veel te lang gamet, kun je dit onsociaal gedrag noemen. Maar dat veel te lange gamen laat je als ouder natuurlijk niet toe.
Verder worden veel games online gespeeld met of tegen anderen, waardoor er juist sociale contacten en heuse vriendschappen kunnen ontstaan.

Games zijn geweldadig, stompzinnig, ze maken lawaai en zijn dus niet goed voor mijn kind

Tja, je moet natuurlijk wel een beetje in de gaten houden wat voor games je kinderen spelen. Net als bij andere media (boeken, TV, films) heb je hier als ouder een sturende rol.
(binnenkort kun je op deze site een artikel lezen over je goede games kunt herkennen)
Wordt je kind agressief en vervelend? Laat hem dan eens een strategie- of puzzel spel spelen (of een fitness-game waarmee hij zich kan afreageren).

Lawaai los je op met de volumeknop van de computer, tablet of telefoon en desnoods kun je ze een koptelefoon laten gebruiken.

Van gamen word je dom

Lees nog even verder zou ik zeggen 😉

Gamen is verslavend

Schermen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op kinderen (ook op volwassenen trouwens). Zet een scherm aan en hup, alle aandacht verplaatst zich naar het scherm. Omdat gamen actief is in plaats van passief, vergt het meer aandacht dan passief TV kijken en is het moeilijker je ervan los te maken. Bij onbewaakt en onverantwoord gebruik zou gamen een probleem kunnen worden. Het is dan ook zaak goed op te letten wat je je kind laat spelen en goede afspraken te maken over wanneer en hoe lang er gegamet wordt. Daarbij moet je ook rekening houden met hoe je kind in elkaar zit. Er zijn nu eenmaal mensen die verslavingsgevoelig zijn en voor wie ook gamen een probleem kan worden.

Maar ook zonder dat je snel verslaafd wordt, kunnen games heel verleidelijk zijn. Sommige games bieden je een alternatief leven aan met vele virtuele ‘vrienden’ en voor jou een rol als machtig personage dat geweldige avonturen beleeft in exotische omgevingen. Dit kan dan al snel uitmonden in een vlucht uit de werkelijkheid, waarbij de game te verkiezen is boven de alledaagse saaiheid van het bestaan.
Merk op dat dit alles ook kan gelden voor spannende boeken (maar dat wordt dan meestal niet als probleem gezien).


 

Misschien valt het dus wel mee met die nadelen.. Lees verder op de volgende pagina, waar we ingaan op de voordelen van gamen

Tags:,