Emulator – oude computers (en hun games)

Een emulator is een programma dat een andere computer nabootst. Bijna elke oudere (spel-) computer kan tegenwoordig prima geëemuleerd worden. Dit betekent dat je dus ook de games kunt spelen die op de gemuleerde computers beschikbaar waren.

Het is een beetje een grijs gebied, want je moet wel aan die games zien te komen  en vaak zit er nog een copyright op de inhoud wat betekent dat je ze niet zomaar mag downloaden en spelen. Voor veel games is dit copyright echter verlopen en/of is er geen partij meer die dit nog bewaakt of er belang bij heeft.
Hoe dan ook, een emulator is een leuke mogelijkheid om diverse klassieke games die je anders nooit meer zou kunnen krijgen alsnog op je computer te spelen. Aangezien je zowel de emulator als de games ‘gewoon’ kunt downloaden van Internet (je moet ze wel zien te vinden), zijn de kosten nihil.

De Raspberry Pi (elders op deze site besproken) kun je prima gebruiken om te een of meerder emulatoren te draaien. Hij is wel niet zo snel, maar dat hoeft ook niet – de computers die worden ge-emuleerd zijn in vergelijking met de Pi super langzaam.

Tags: