Boek: Making Makers

 Het is je misschien niet ontgaan dat er een heuse ‘making’ trend onstaan, o.a. in gang gezet door het Amerikaanse blad Make Magazine en de diverse Maker faires (knutselbeurzen) die het blad organiseert. Maar ook de beschikbaarheid van goedkope en krachtige electronica (bijv. Raspberry Pi, Arduino) en de kennisoverdracht via Internet dragen hier aan bij.

Dit is een postieve trend want van banen in de dienstensector zullen we het in Nederland niet meer moeten hebben – die worden in hoog tempo weg-geautomatiseerd. Een alternatief is dan zelf dingen kunnen maken – maar dat moet je wel (kunnen) leren.
Helaas is daar niet in alle landen de juiste cultuur voor (in Duitsland bijvoorbeeld wel – daar heb je een bloeiende maak-industrie).

Hoe krijg je kinderen dus weer aan het knutselen en onderzoeken ? De Amerikaanse Hoogleraar AnnMarie Thomas schreef er een boek over : ‘Making Makers’

‘Kids, tools and the future of Innovation’ is de ondertitel van dit boek en dit geeft aardig weer waar het boek over gaat. 
Thomas interviewde diverse ‘super makers’ zoals Danny Hillis (ontwerper super computers)  en Chris Anderson (Drone freak) en vroeg hen naar de ervaringen uit hun jeugd: waardoor werden zij wie ze zijn ? welke invloed hadden hun ouders ? wat deden ze als kind ?

Het is wel grappig om te lezen hoe sommigen al op jonge leeftijd aan het experimenteren waren met raketten en explosieven – iets wat ze, nu ze zelf ouder zijn en kinderen hebben, zich nog maar moeilijk kunnen voorstellen.

Maar het blijkt wel dat de moderne veiligheidscultuur te ver doorgeschoten is en dat mede daarom kinderen geen gereedschap meer in handen krijgen, niet onbewaakt buiten kunnen spelen of risico’s mogen lopen. En uitvinden en ontdekken gaat nu eenmaal vaak gepaard met risico’s nemen – wat je als ouder natuurlijk wel moet begeleiden.

Naast de interviews geeft het boek diverse tips en verwijst het naar hulpmiddelen om je kind aan het knutselen te krijgen.

Auteur AnnMarie Thomas  
Title Making Makers – Kids, tools and the future of Innovation, 145 blz.  
Uitgever Make/O’Reilly