5 iPad apps waarmee je kunt leren programmeren

De iPad is bij kids heel populair en kent weinig geheimen voor ze. Er zijn ontzettend veel apps, waaronder heel veel games – die meestal makkelijk te begrijpen en te bedienen zijn.
Als je kinderen zo bezig ziet met hun iPad, zou je haast denken dat je met een nieuwe generatie ‘whizz-kids‘ te maken hebt (een Whizz-kid is een (jonge) Nerd die alles van computers af weet).

Maar is dat ook zo ?

Kinderen kunnen weliswaar goed omgaan met hun iPads en zijn goed in gamen, maar begrijpen hoe een iPad (of computers in het algemeen) werkt doen ze doorgaans niet – laat staan dat ze zelf iets kunnen programmeren.
Nu is dat ook niet zo gek, want IOS, het besturingssyteem van de iPad, is nagenoeg onzichtbaar en heel stabiel.  Lekker sleutelen aan het besturingssyteem, tunen, upgraden of problemen fixen zoals bij een (Windows) PC, is niet aan de orde.

Dit is aan de ene kant natuurlijk een groot voordeel (zeker voor digibeten) en een niet geringe prestatie van Apple, maar biedt aan de andere kant weinig gelegenheid om kennis op te doen over hoe je computer werkt.

Desondanks had Apple wel iets kunnen doen op het gebied van programmeren. Vroeger had bijna elke computer wel een of andere variant van de programeertaal BASIC aan boord en kon je daar direct mee leren programmeren. Wilde je iets anders ? dan kon je dat er zelf op zetten.
Toen de iPad uitkwam, was er echter helemaal niets te vinden op programmeergebied en het heeft een jaar of 4 geduurd voordat er apps uitkwamen waarmee je zelf iets kon maken op de iPad. Dit had onder andere te maken met het beleid van Apple dat dit soort apps verbood.
Misschien was men bang dat als iedereen zelf ging programmeren dit de consistente ervaring zou bedreigen en/of dat er minder apps verkocht zouden worden (die kun je immers zelf maken). En minder verkochte apps = minder winst (Apple vangt 30% van de opbrengst van elke verkochte app).

Gelukkig is dit beleid versoepeld en zijn er nu wel een aantal apps beschikbaar waarmee je kunt programmeren:

Hopscotch

Hopscotch is een Scratch achtige omgeving, je kunt dus met blokjes code werken en ze aan elkaar knopen om programma’s te maken.

Check de Hopscotch site voor meer info.

Hyperpress

Hyperpress laat je games en meer maken op een visuele manier – code intypen hoeft niet.

Zie voor mee info dit artikel op Slimspel.nl

Kodable

Kodable laat kinderen op een speelse manier kennis maken met programmeerconcepten. Via een serie opdrachten waarbij je een ‘fuzz’ door een doolhof moet leiden leer je steeds nieuwe dingen. Hieronder een korte omschrijving (in het Engels) van de makers :

WHY CODE WITH KODABLE?
Even before your children can pronounce the word “algorithm” they have an astounding ability to learn how to use them. Today’s best programmers fell in love with coding at a young age by experimenting with the concepts taught in Kodable. Understanding the basics of programming empowers your child for the jobs of tomorrow, and expands your child’s mind to solve problems today in more intelligent ways.

Check hun site voor meer info over Kodable

slimspel_codea_logo

Codea

Codea is de eerste iPad app waarmee je kon programmeren op de iPad zelf.

(de afbeelding bij dit artikel komt uit een Codea programma)

Zie voor mee info dit artikel op Slimspel.nl

Scratch jr

Scratch jr

Scratch jr is een leuke app om met programmeren kennis te maken en vormt voor jongere kinderen een natuurlijke opstap naar de ‘echte’ Scratch omgeving.

Zie voor mee info dit artikel op Slimspel.nl